Tuniak trikrát inak
S chuťou mora
Jar je časom obnovy. Platí to pre postavu, city, nové ciele, ale aj jedálny lístok. Práve v tomto období je dôležité orientovať sa na vyváženú stravu a neochudobňovať organizmus prísnymi diétami o vitamíny a výživné látky. Ponúkame vám inšpirácie, v ktorých okrem čerstvej zeleniny hrá významnú rolu tuniak.
Tuniakové mäso obsahuje vitamíny A, B12, v potravinách vzácny vitamín D a vitamín B3 (PP), ktorý je nevyhnutný pre mozgovú činnosť. Sú v ňom tiež stopové prvky, ako je jód, vápnik, fosfor a selén, ako aj omega-3-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko infarktu a nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Tuniakové steaky môžeme mať stále po ruke. Dokážeme s nimi pripraviť chutné jarné koláčiky, plnené baklažány alebo roládu s tuniakom a ricottou. Keď nás prekvapí nečakaná návšteva, vyčarujeme s tuniakom aj rafinovanú večeru.
Jarné tuniakové koláčiky
Potrebujeme:
- 200 g lístkového cesta
- 160 g tuniaka Rio Mare vo vlastnej šťave
- 100 g syra ricotta
- 2 čajové lyžičky strúhaného parmezánu
- pažítka na dochutenie
- soľ
- maslo na vymazanie 8 sendvičových formiček
Príprava:
Pripravené lístkové cesto rozvaľkáme asi do 3 mm hrúbky a naplníme ním 8 sendvičových foriem, ktoré sme vymastili maslom. Zmiešame ricottu spolu s odkvapkaným tuniakom a za stáleho miešania pridáme vajíčka. Vzápätí pridáme parmezán a podľa chuti osolíme. Zmesou naplníme cesto vo formičkách až po okraj a v rúre vyhriatej na 200°C pečieme asi 12 minút. Koláčiky vyklopíme z formy a servírujeme teplé.
Roláda s tuniakom a ricottou
Potrebujeme:
Cesto:
- 250 g múky
- 2 vajcia
- soľ
Náplň:
- 2 x 160 g tuniaka Rio Mare vo vlastnej šťave
- 300 g syra ricotta
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 lyžica sekanej bazalky
- 1 nasekaný strúčik cesnaku
Omáčka:
- 30 lístkov bazalky
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice mlieka
Príprava:
Z múky, vajec a trošky vody si na pracovnej doske pripravíme cesto, ktoré natenko rozvaľkáme. V miske si pripravíme zmes z ricotty, cesnaku, bazalky, parmezánu a odkvapkaného tuniaka. Túto zmes rozložíme na rozvaľkané cesto a rozotrieme až k okrajom v hrúbke cca 1 cm. Potom cesto zakrútime do rolády, ktorú vo vriacej vode povaríme asi 20 minút. Roládu necháme obschnúť. Servírujeme s paradajkovou omáčkou posypanou parmezánom.
Kolienka s tuniakom a baklažánom
Potrebujeme:
- 400 g krátkych kolienok
- 2 veľké baklažány
- 800 g zrelých paradajok
- 160 g tuniaka RIO MARE v olivovom oleji
- 1 chilli paprička
- oregano (nejlepšie čerstvé)
- extra panenský olivový olej
- soľ a čierne korenie
Príprava
Baklažány nakrájame na kolieska, ugrilujeme, osolíme a odložíme.
Na veľkej panvici rozohrejeme 4 čajové lyžičky olivového oleja a dva roztlačené strúčiky cesnaku. Pridáme olúpané a nakrájané paradajky, chilli papričku a dusíme 15 minút. Pridáme kúsky tuniaka a povaríme ešte ďalších 10 minút.
Cestoviny uvaríme tak, aby boli „al dente“a necháme ich odkvapkať. Ochutíme ich pripravenou omáčkou s tuniakom. Do zapekacej misy kladieme striedavo vrstvy cestovín a baklažánu. Posypeme oreganom, čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zapekáme 10 minút v rúre vyhriatej na 180°C.